Protestantse Gemeente Odijk


Gedenkboek Witte Kerkje 'Van Kerk en Dorp'

R. Uppelschoten en W.M. van der Plas-Pronk, 'Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk'. Historische Reeks Kromme Rijngebied 21, 2020.

Het jubileumboek over 200 jaar Witte Kerkje van Odijk, waar Wil van der Plas en Raymond Uppelschoten zo’n twee jaar aan gewerkt hebben, is klaar!

Als gevolg van de aangescherpte corona-maatregelen werd het jubileumboek op maandag 21 december niet in de kerk gepresenteerd, maar in de vorm van een video.

Heeft u het boek al besteld en betaald via de voorintekenronde? Dan krijgt u ook bericht per mail. Op dinsdag 22 of woendag 23 december krijgen alle Odijkse voorintekenaars het thuis afgeleverd.Voor het eerst is de geschiedenis van het kerkgebouw, de vele dominees en het lief en leed van Odijkse gemeenteleden gebundeld in één kloeke band over die 200 jaar. Een boek boordevol anekdotes, historische feiten uit de archieven en nieuwe verhalen met honderden foto’s en illustraties.

Een must voor iedereen met interesse in het Witte Kerkje en de geschiedenis van het dorp Odijk.Alsnog uw exemplaar bestellen?

We hebben 625 exemplaren laten drukken en op is op. Heeft u niet vooringetekend en wilt u toch zeker zijn van een exemplaar? U kunt het nu bestellen voor € 24,95 als u in Odijk woont, Odijkers krijgen het door ons thuisbezorgd. Woont u elders, dan komen er € 5,00 verzendkosten bij. Dankzij steun van de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk is het mogelijk om dit boek zo schappelijk geprijsd aan te bieden.

Om te bestellen maakt u € 24,95 inclusief eventuele verzendkosten over op rekeningnummer: NL41ABNA0558709249 t.n.v. J. Muis-van der Leun, met vermelding van ‘Boek Van kerk en dorp’, uw naam, postadres en e-mail (in plaats van @ zet u AT).Hoe ziet het boek eruit?

Het is fraai vormgegeven en bevat vele illustraties, waarvan een aantal nog niet eerder gepubliceerd. Het heeft een flink formaat van 21x28 cm, dus net iets kleiner dan A4, is stevig gebonden in een hard kaft en is voorzien van een leeslint. Echt een mooi boek dus. Uiteindelijk telt het 304 pagina’s, iets dikker dan we eerst dachten. Gelukkig kan de prijs gelijk blijven. Momenteel is het alleen te bestellen bij Johanna Muis, omdat boekwinkels gesloten zijn.Een voorproefje uit elk hoofdstuk

Klik op elk van de 7 afbeeldingen voor een grotere weergaveVan kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk (tekst achterzijde boek)

“Deze geschiedenis van het Witte Kerkje gaat ook over de mensen in en rond de kerk, de Odijkers en over het hele dorp Odijk.”
Ruud van Bennekom, burgemeester van Bunnik

Velen in het Kromme Rijngebied kennen het markante Witte Kerkje van Odijk. Het is het restant van een oude kruiskerk die in 1818 na een hevige voorjaarsstorm grotendeels moest worden afgebroken. Alleen het koor bleef bewaard en is in 1820 weer als kerk in gebruik genomen. Van kerk en dorp beschrijft de 200 jaar die sindsdien verstreken. Het boek begint met de kerkgeschiedenis vóór 1820 en sluit af met de Odijkse straatnamen die zijn ontleend aan de geschiedenis van de kerk. Daartussenin krijgen de ontwikkelingen van kerk en dorp in vier hoofdstukken een regionale en nationale context.

Dit fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde boek brengt samenhang in tal van feiten, verhalen, foto’s en tekeningen van kerk en dorp die nooit eerder zijn gepubliceerd. De auteurs Raymond Uppelschoten (dorpshistoricus en publicist bij o.a. de Historische Kring) en Wil van der Plas (historicus en gemeentelid) baseren zich op grondig nieuw onderzoek in de kerkarchieven in Wijk bij Duurstede en Utrecht.

Uit al die archiefstukken brengen zij het recente verleden tot leven. Aanstekelijk vertellen zij over bouw en onderhoud van kerk, pastorie en diaconiehuizen. Bijzondere inwoners komen voorbij en de gemeente reageert op telkens weer nieuwe, soms vooruitstrevende predikanten. Er komt elektrisch licht en de kerk bouwt huizen in het dorp. Dankzij dominee Van Haaften komt er een viaduct in de nieuwe Rijksweg 12. In de oorlog wordt de klok gevorderd. Gaandeweg treden vrouwen toe tot de kerkenraad, de zending emancipeert en oecumene met de katholieke kerk krijgt gestalte. Van Kerk en Dorp is daarmee een levendige kroniek van 200 jaar geschiedenis van het Witte Kerkje en het dorp Odijk.
Zeisterweg 34, 3984 NL ODIJK

Ds. B. Boersma, tel. 06-23109574, email:
Mw. R. Beumer (scriba), email:
Webmaster, email:

disclaimer | privacyverklaring