Odijkse Witte 02-03-2020 De Bier & Bijbelgroep van het Witte Kerkje heeft een speciaal jubileumbier laten brouwen onder de naam Odijkse Witte, om te vieren dat het Witte Kerkje 200 jaar bestaat. De eerste batch Odijkse Witte wordt gepresenteerd op zaterdagmiddag 14 maart tijdens de pauze van het jubileumconcert in het Witte Kerkje en is hier dan ook te proeven en te bestellen.
Uiteraard zijn diverse bieren getest en de keuze is gevallen op een karaktervol, fris en kruidig, licht troebel bier met een zachte schuimkraag. De eerste 500 liter jubileumbier is inmiddels overgedragen aan de Bier & Bijbel groep. Odijkse Witte komt tijdelijk op tap te staan in het Wapen van Odijk en het Dorpshuis en is te koop bij slijterij Barrique, inclusief bierviltjes – zo lang de voorraad strekt.
Bier & Bijbelgroep
De Bier & Bijbelavonden vormen een activiteit waarbij mannen uit het Witte Kerkje elkaar op een andere manier ontmoeten en beter leren kennen, licht gemeentelid Oscar Schneider toe. “Een gesprekskring over een Bijbelboek spreekt minder tot de verbeelding dan een onderwerp als Bier & Bijbel. De bier- en bijbelclub ging in 2018 van start met een groep van vijftien mannen die in drie avonden alle bierstijlen leerden proeven en beoordelen onder leiding van biersommelier Axel Röhm. Hij opende elke avond met een korte verwijzing naar de rol van bier in de bijbel, bij de kerkvaders en in straffe volks- en Bijbelverhalen. De meeste mannen kenden elkaar wel van gezicht, maar de proeverijen smeedden een band die een mooie verdieping is op de gemeenschapszin van het Witte Kerkje. Op een van die avonden ontstond het idee om met de bierclub van het Witte Kerkje een eigen biertje te gaan brouwen. En met het jubileumjaar in aantocht hadden we ook duidelijke doelstelling voor ogen: een mooi witbiertje om te toosten op 200 jaar Witte Kerkje in Odijk!”
Van hobbybrouwer naar Stadsbrouwer
Hobbybrouwer Edwin van Lunteren uit Odijk heeft de groep geholpen een mooi eerste recept voor de Odijkse Witte te ontwikkelen. Met een grote soepketel werd het eerste brouwsel van 25 liter op een brander verhit, veel handwerk en nagisting in flesjes gekoeld in de kruipruimte. “Het resultaat van dit proefbrouwsel was al direct goed en het enthousiasme voor een grotere batch werd steeds groter”, vertelt Oscar Schneider. “Daarna hebben we contact opgenomen met enkele kleinschalige brouwerijen in de regio, om met semiprofessionele hulp een batch van 1000 liter te brouwen. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij Stadsbrouwerij Dikke in Wijk bij Duurstede. Deze brouwerij heeft een ketel van 500 liter en – belangrijker dan die ketel – een klein team van zeer enthousiaste brouwers die graag van onze Odijkse Witte een groot succes willen maken. Samen met de Coöperatieve Stadsbrouwerij in Wijk hebben we het recept van de Odijkse Witte verder verfijnd, wat natuurlijk een aantal nieuwe proefbrouwsels en dito proeverijen opleverde 😊.
In december 2019 hebben we een definitieve keuze gemaakt qua receptuur en begin januari is vervolgens een eerste batch van 500 liter gebrouwen. Daar hebben we als bierclub actief aan meegeholpen. Om 8.00 uur ‘s morgens begon de dag met het sjouwen van zakken van 25 kilo tarwe en haver, die geschroot moesten worden. Best pittig en stoffig werk. Het hele proces van schroten, maischen, klaren, wort koken en overpompen naar de gisttank nam een hele dag in beslag, waarbij er natuurlijk best veel wacht- en schoonmaaktijd was. Het was erg leuk om actief mee te kunnen helpen. Ook een paar weken later bij het bottelen werden we weer ingeschakeld.”
Wat is het voor soort bier?
“Uiteraard zochten we in ons jubileumbier naar een sterke associatie naar het Witte Kerkje. De keuze voor een witbiertje was daarmee snel gemaakt. Oorspronkelijk was het idee om de Odijkse Witte te produceren met alleen lokale grondstoffen, dus met hop, haver en tarwe uit de streek. Dat bleek als snel iets te hoog gegrepen, maar we kunnen wel zeggen dat het water uit de bron in Bunnik komt!”
Qua smaak omschrijft hij Odijkse Witte als een licht troebel witbier, schitterend goud van kleur en met een mooie, zachte schuimkraag, licht kruidige en citrus-achtige tonen en een bittertje-dat-blijft-hangen.
Ook Luther lustte wel een biertje
Protestanten staan vanouds niet bekend om hun voorliefde voor bier of om hun bourgondische levensstijl. “Het is maar hoe je het bekijkt”, vindt Oscar Schneider. “Van Luther is bijvoorbeeld zijn voorliefde voor het drinken van bier bekend, hij was een echte levensgenieter. Odijkse Witte is een leuke ludieke actie om wat extra aandacht te geven aan het jubileumjaar. We hebben 1200 longnecks, 96 beugelflessen en 4 fusten, en speciale bierviltjes, echte must-haves voor iedere Odijker.”
Bestellingen kunnen geplaats worden via odijksewitte@pknodijk.nl, voor verdere info zie de > flyer.
Naar de bovenkant van de pagina
|